Przyszłość logistyki:

firmy TIMOCOM i Roland Berger publikują białą księgę FreightTech

06.02.2020

Firma TIMOCOM wspólnie z firmą Roland Berger opublikowała dziś białą księgę, czyli raport poświęcony rozwojowi i definicji sektora „FreightTech” w obrębie branży logistycznej. Dokument identyfikuje technologie cyfrowe, stosowane aktualnie i dopiero wchodzące, które zdaniem doradców biznesowych w ciągu najbliższych pięciu lat zmienią kształt całego łańcucha wartości. Autorzy dokonali m.in. analizy ponad 90 przedsiębiorstw i 100 europejskich start-upów oraz przeprowadzili indywidualne wywiady z ekspertami branżowymi i obecnymi uczestnikami rynku.

Firma TIMOCOM wspólnie z firmą Roland Berger publikuje białą księgę poświęconą rozwojowi i definicji sektora „FreightTech” w ramach branży logistycznej. Dokument identyfikuje technologie cyfrowe, stosowane aktualnie i dopiero wchodzące, które w ciągu najbliższych pięciu lat zmienią kształt całego łańcucha wartości.

Biała księga wskazuje m.in., w jaki sposób przedsiębiorstwa logistyczne mogą skorzystać na obecnych tendencjach, implementując innowacyjne technologie przewozowe:
  • Maksymalizacja cen oraz udziałów w rynku przez oferowanie klientom nowego poziomu wartości usług.
  • Zwiększenie ekonomiczności procesów operacyjnych i sprzedażowych dzięki zoptymalizowanym przepływom informacji.
  • Posługiwanie się innowacjami dokonanymi przez innych uczestników rynku w celu wykorzystywania i zwiększania własnego potencjału wzrostu.

Biała księga wyróżnia w sektorze FreightTech trzy następujące kategorie:
  • Integracja – wykorzystanie chmur obliczeniowych oraz ekosystemów cyfrowych, takich jak platformy logistyczne i technologia blockchain, w celu łączenia uczestników rynku i standaryzowania procesów.
  • Automatyzacja – zastosowanie systemów zarówno statycznych, jak również dynamicznych, w tym druku 3D i pojazdów autonomicznych; automatyzacja ułatwia przestrzeganie różnego rodzaju przepisów.
  • Inteligencja – przetwarzanie i analizowanie big data do optymalnego planowania dostaw i dystrybucji, zastosowanie sztucznej inteligencji i uczenia maszynowego do przewidywania odstępstw od planów oraz wykorzystanie sensoryki i łączności do śledzenia i sortowania towarów, co umożliwia wizualizację łańcucha dostaw w czasie rzeczywistym.

„Wierzymy w przyszłość, w której rozwiązania integracyjne, takie jak nasz System Smart Logistics, oraz transformacja cyfrowa doprowadzą do pełnego usieciowienia przekraczającego granice branży” – komentuje Tim Thiermann, członek zarządu firmy TIMOCOM. TIMOCOM, firma od zawsze będąca pionierem w dziedzinie nowych technologii i cyfrowym liderem branży logistycznej, zamierza znacząco przyczynić się do budowy europejskiego sektora FreightTech. „Dlatego do 2030 roku zainwestujemy około 100 milionów euro w badania i rozwój” – deklaruje Thiermann. W centrum zainteresowania znajdują się aplikacje logistyczne, które będą motorem transformacji cyfrowej w europejskiej logistyce.
„Cyfryzacja radykalnie zmienia branżę logistyczną – nie tylko od strony technologicznej, lecz również strategicznej” – ocenia Marc Pisoke, współautor badania i partner w firmie Roland Berger. „Możliwe jest łączenie ze sobą danych pochodzących z rozmaitych źródeł; jednocześnie automatyzacja coraz bardziej zwiększa wydajność procesów logistycznych. Dzięki temu powstają innowacyjne modele biznesowe oraz cały ekosystem dostawców modułowych rozwiązań logistycznych. Tradycyjne przedsiębiorstwa logistyczne muszą więc w porę dostosowywać swoje modele działania do zmieniającego się rynku, aby nie wypaść z gry”.

Całą białą księgę można pobrać bezpłatnie pod poniższym linkiem: https://www.timocom.co.uk/freighttech2020

O firmie TIMOCOM
TIMOCOM GmbH to średniej wielkości przedsiębiorstwo z sektora FreightTech. Jako eksperci w zakresie technologii informacyjnych i analizy danych pomagamy naszym klientom w osiąganiu ich celów logistycznych, oferując inteligentne, bezpieczne i proste rozwiązania. Nasz System Smart Logistics łączy ze sobą ponad 43 000 sprawdzonych firm, zgłaszających codziennie do 750 000 międzynarodowych ofert przestrzeni ładunkowych.

O firmie Roland Berger
Założona w 1967 roku firma Roland Berger to jedyny światowy lider rynku doradztwa biznesowego o niemieckim pochodzeniu i europejskich korzeniach. Przedsiębiorstwo zatrudnia około 2400 pracowników w 35 krajach i działa z powodzeniem na wszystkich liczących się rynkach światowych. 52 biura firmy Roland Berger znajdują się w najważniejszych ośrodkach gospodarczych świata. Firma stanowi zrzeszenie około 230 niezależnych partnerów, którzy są jej wyłącznymi właścicielami.