Barometr transportowy TIMOCOM: słabnące Niemcy, Włochy w ofensywie

Osłabienie koniunktury w Europie: spadek łącznie o 8,3 procent w całym roku 2019

20.02.2020

Erkrath, 11.02.2020 – W zeszłym roku włoskie firmy logistyczne mogły cieszyć się znacznym wzrostem: "Dla Włoch odnotowaliśmy wzrost ilości ofert frachtów o 16 procent w stosunku do roku poprzedniego"- informuje Analityk Biznesowy TIMOCOM Tilman Fecke. Wynik ten całkowicie odbiega od ogólnego trendu – podsumowanie roku, opublikowane właśnie przez Barometr transportowy firmy TIMOCOM, ma wydźwięk daleki od pozytywnego. W ten sposób w 2019 roku, w porównaniu z ubiegłym rokiem, odnotowano spadek liczby międzynarodowych ofert przewozowych w Europie o 8,3 procent. Rok 2018 rok jeszcze zakończył się 5 procentowym wzrostem w porównaniu z 2017.

Słabsza ubiegłoroczna koniunktura wpłynęła także na logistykę. Wynik ten jest odzwierciedlony w corocznym zestawieniu barometru transportowego TIMOCOM. W 2019 roku branża odnotowała 8,3 procentowy spadek międzynarodowych ofert przewozowych w Europie w porównaniu z 2018.

Zdaniem eksperta dobra koniunktura włoskiej branży transportowej wynika ze wzrostu popytu na dobra konsumpcyjne. „Najprawdopodobniej do zwiększenia eksportu włoskich produktów przyczyniły się czynniki związane z polityką handlową. Należy do nich zaliczyć m.in. brexit oraz amerykańskie cła na produkty importowane z Chin” – tłumaczy Tilman Fecke. Potwierdzeniem takiego wyjaśnienia jest fakt, że wyjście Zjednoczonego Królestwa z UE miało duży wpływ na całą europejską branżę transportową. W 44 krajach Europy uwzględnianych w barometrze transportowym liczba ofert ładunków transportowanych do Wielkiej Brytanii wzrosła z 3. na 4. kwartał 2019 roku o 15 procent.

Również liczba eksportów z Niemiec do Wielkiej Brytanii wzrosła w czwartym kwartale 2019 roku o ok. 11 procent w porównaniu z trzecim kwartałem. Analityk biznesowy Fecke komentuje tę sytuację tak: „Decyzja o przesunięciu brexitu o trzy miesiące, czyli na koniec stycznia 2020 roku, również pozwala przypuszczać, że wzrost jest związany z wydarzeniami politycznymi”.

Ostatecznie jednak ten krótkoterminowy wzrost nie odwrócił ogólnego trendu: liczba przewozów zagranicznych z Niemiec spadła w ubiegłym roku o 12 procent w porównaniu z rokiem poprzednim. „Ochłodzenie koniunktury szczególnie mocno oddziałuje na Niemcy, jako kraj silnie opierający się na eksporcie. Tak duży spadek, nawet na tle średniej europejskiej, jest tego wyraźnym dowodem” – komentuje Gunnar Gburek, rzecznik prasowy firmy TIMOCOM . „Czy ten negatywny trend utrzyma się także w bieżącym roku, należy poczekać – taki scenariusz nie jest niemożliwy” – dodaje na koniec.

Za pomocą barometru transportowego firma TIMOCOM od 2009 roku analizuje zmiany w zakresie podaży i popytu usług transportowych w zintegrowanych z Systemem Smart Logistics aplikacjach Smart App Frachty i Przestrzenie ładunkowe. Ponad 130.000 użytkowników generuje każdego dnia aż do 750.000 międzynarodowych ofert frachtów i przestrzeni ładunkowych. System pomaga ponad 43.000 klientów TIMOCOM osiągnąć cele logistyczne w inteligentny, bezpieczny i prosty sposób.