Poradnik załadowcy 18.08.2020

Egzekwowanie należności: co zrobić, gdy klient nie płaci?

New Content Item (4)

Zanim zdecydujesz się na długotrwałą i często kosztowną drogę sądową, możesz wypróbować inne sposoby, by odzyskać zaległe należności.

Trzy wskazówki dotyczące zarządzania należnościami

1. Wystaw fakturę

To oczywisty, ale bardzo ważny krok. Im szybciej wystawisz fakturę i wyślesz ją klientowi, tym wcześniej możesz spodziewać się przelewu. Dokładnie określ datę, do której należy opłacić fakturę. Dzięki temu sytuacja będzie jasna dla wszystkich stron i klient będzie wiedział, kiedy musi dokonać płatności.

2. Skontaktuj się z kontrahentem

Jeśli przelew nie nastąpił w ustalonym terminie, warto natychmiast przystąpić do działania. Zakładamy, że kontrahent nie dopuścił do zaległości celowo, w związku z tym należy dążyć do komunikacji z partnerem biznesowym. Możesz porozmawiać z klientem lub wysłać mu wezwanie do zapłaty. Sformułuj je w przejrzysty i rzeczowy sposób, podając:

• rodzaj wykonanej usługi, datę wystawienia faktury i jej numer,

• kwotę faktury,

• dokładną datę płatności,

• konsekwencje grożące w razie braku zapłaty

3. Złóż zlecenie firmie windykacyjnej

Jeśli ani rozmowa z klientem ani wezwanie do zapłaty nie przyniosą efektu – nie poddawaj się. Zanim udasz się do prawnika i w konsekwencji złożysz pozew sądowy, możesz skorzystać z usług firmy windykacyjnej, która pomoże Ci odzyskać w pozasądowym odzyskaniu należności. Dla wszystkich Użytkowników Systemu Smart Logistics, którzy znaleźli się w potrzebie, na terenie Europy dostępna jest międzynarodowa usługa inkaso TIMOCOM. Zlecenie inkasa możesz złożyć wygodnie przez internet. Twoich roszczeń będą dochodzili w 27 językach ich rodzimi użytkownicy, występujący w roli bezstronnych mediatorów.  Zespół inkaso firmy TIMOCOM może poszczycić się ponad 86 % skutecznością w odzyskiwaniu spóźnionych płatności.

Masz zaległe należności? Sprawdź bez zobowiązań, jak działa usługa inkaso firmy TIMOCOM i skorzystaj z kalkulatora opłat, by wyliczyć koszty.

Pop-up image
Chcesz mieć aktualne artykuły z branży TSL w zasięgu ręki?

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco
z wiadomościami ze świata transportu i logistyki!